SABER-NE UNA MICA MÉS. TABAC

Categories:

El tabac, o Nicotiana tabacum és una planta de la família de les solenàcees. Les seves fulles, preparades de diferents formes es fumen, s’aspiren, es beuen o es masteguen amb la finalitat d’obtenir-ne les propietats dels seus principis actius (majoritàriament la nicotina).

tabac

Una mica d’història!

La planta és originària d’Amèrica i el seu ús està datat de l’època precolombina (abans del 1942 – descobriment d’Amèrica per part de Cristòfol Colom) i inicialment era usada en rituals i actes religiosos per part dels sacerdots dels pobles i tribus.

Va ser introduïda a Europa per part dels exploradors que tornaven de les amèriques fent-se molt famosa al S. XVI a la població, especialment masculina, que la fumaven en forma de pipa les classes altes i cigarretes les baixes.

Durant el segle passat van sorgir les grans empreses tabaqueres, aquestes, gràcies a un gran màrqueting van aconseguir que el seu consum s’amplies a tota la població.

El 1971 la OMS declara el tabac com una droga.

 

Causes d’inici

Segons diferents estudis realitzats al llarg dels anys, les causes de l’inici són 3:

Motius socials: influència de les amistats (actualment un 80 – 85% dels adolescents que s’inicien en el tabaquisme és degut a les amistats). També per sentiments d’acceptació, formar part del grup, …

Motius psicològics o personals: sentiments de rebel·lió contra pares, normes establertes, … En el cas de les noies la principal causa és un control del pes; mentre que en els nois és la disminució de l’ansietat i angoixa.

Motius ambientals:  relacionats amb l’estil de vida i l’entorn sociofamiliar. Els hàbits dels més propers causen major impacte sobre els adolescents.

Actualment a Espanya, segons dades de l’enquesta d’ús de drogues del 2012/2013 l’edat d’inici al consum es situa als 13,6 anys i, hi ha més població femenina (37%) que masculina (33%). És la segona droga més consumida després de l’alcohol.

 

Efectes nocius del tabac

El tabac conté una gran quantitat de substàncies (4.000 aproximadament) moltes d’elles nocives per la salut (cadmi, quitrà, poloni 210, amoniac, …).

Els efectes nocius són:

– Estètics: arrugues, pell seca, ungles i dents grogues, … Aparença de més edat que la corresponent.

– Impotència masculina (pot arribar fins a un 75%) i alteracions al cicle menstrual femení.

– Diabetis.

– Malalties pulmonars: MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica – 1 de cada 4 fumadors)), emfisemes, infeccions, …

– Malalties bucals: càries, halitosis (mal alè), malaltia periodonta, …

– Càncers: càncer a tot el sistema respiratori, boca, laringe, faringe, esòfag, … S’ha observat que 9 de cada 10 pacients amb càncer té antecedents de tabaquisme.

– Malalties cardiovasculars: el tabac incrementa la probabilitat de sofrir un infart agut de miocardi, malalties cerebrovasculars, …

cigarret_substanciescancerigenes

Solució

10 passos per deixar-ho!

1. Buscar una data.

2. Canviar la rutina.

3. No buscar excuses.

4. No fumar cap cigarreta.

5. Pensar positivament.

6. Fer exercici, mantenir-te actiu.

7. Beure molta aigua.

8. Controlar l’alimentació.

9. Pensar en el dia a dia, no al mai més.

10. Aprofitar l’ajuda professional.

 

En el cas de que seguint els passos anteriors no s’aconseguis l’objectiu no dubtis en posar-te en contacte amb EL TEU FARMACÈUTIC, ELL ET POT AJUDAR!

 

 

Per més informació pots consultar el web: http://www.tabaquisme.cat/ca/

 

Ramon Josep Pons, estudiant de farmàcia.

 

 


Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i amb finalitats analítiques. Conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes que podràs acceptar o no quan hi accedeixis. En fer clic al botó Acceptar, acceptes l'ús d'aquestes tecnologies i el tractament de les teves dades per a aquests propòsits.   
Privacidad