Amb els canvis de l’estiu, combat el restrenyiment!

En èpoques d’estrès, canvis de residències o viatges, entre d’altres, és molt freqüent patir restrenyiment. En l’època que vivim actualment és molt fàcil que es produeixi alguna d’aquestes situacions i, per tant, em d’estar preparats i saber com posar-hi remei.

Tot i així, no sempre el restrenyiment és ocasional, sinó que un elevat percentatge de la població el pateix de manera crònica.

Però sabem detectar si patim restrenyiment o no?

El restrenyiment és un retard del buidat intestinal, amb poques femtes i dures, degut a un alentiment del transit intestinal. Hi apareixen gasos i, en determinats casos, dolor abdominal.

estreñimiento

Si patim restrenyiment em de seguir una sèrie de consells:

  • Cal menjar molta fibra i aigua
  • Fer exercici físic
  • Procurar tenir un horari regular  
  • Menjar més verdures, sobretot crues, i llegums i cereals sencers 

Seguint aquests canvis dietètics, amb el pas del temps es veurà un canvi efectiu.

També s’ha de tenir en compte que si prens algun medicament aquest pot ser el causant del restrenyiment i, per tant, podeu consultar amb el farmacèutic per a qualsevol dubte.

Si aquestes mesures no donen resultat caldrà prendre un laxant, però sempre tenint en compte que no s’ha d’abusar d’ells, ja que el cos s’hi pot acostumar.

I què podem fer per evitar el restrenyiment?

  • Establir un horari fix per defecar i fer-ho tranquil·lament
  • Mantenir uns bons hàbits alimentaris
  • Evitar el sedentarisme
  • No contenir-se mai quan tens necessitats d’anar al bany

En casos especials com nens i embarassades s’han de seguir una sèrie de consells:

  • Als nens no és recomanat l’ús de laxants sense abans consultar al pediatre. Poden patir restrenyiment per moltes causes com per exemple: el canvi de llet materna a fórmula, dietes baixes en fibra, deshidratació, predisposició familiar… Per solucionar-ho es poden donar farinetes amb prebiòtics i probiòtics per ajudar a la flora intestinal; també cereals integrals. Sobretot hem d’evitar la pastanaga, la poma i el plàtan ja que són aliments astringents.
  • En el cas de les embarassades, tenen un alt risc de patir restrenyiment, i per prevenir-ho han de mantenir una ingesta equilibrada amb aliments rics en fibra, fruita fresca i verdures. A més a més també és important fer una passejada cada dia. En les embarassades està totalment contraindicat donar laxants estimulants i infusions de les mateixes característiques.

18

Per a més informació no dubtis en venir-nos a veure a Farmàcia Costa Miralbell!

 

Cristina Climent (Estudiant de Farmàcia)