Col·labora amb el banc de sang, sigues donant!

En el blog d’avui us parlem sobre la importància de donar sang. A Catalunya disposem del Banc de Sang i Teixits on, gràcies a això, milers de persones cada dia tenen a l’abast aquest servei per qualsevol problema que hagi conduit  a una pèrdua de sang. Cada dia es necessiten entre 800 i 1000 donacions de sang, ja sigui per una operació, un accident de trànsit o una futura mare en el moment del part.

 

 

Però per què és tant necessària la sang?

La sang és un teixit líquid que recorre l’organisme tranportant tots els elements necessaris per dur a terme les nostres funcions vitals com: respirar, formar noves substàncies i defensar-se d’agressions externes, entre d’altres. Una persona adulta té entre 4.5 i 6 litres de sang, per tant, és important tenir reserves per a qualsevol necessitat.

Hi ha varis tipus de sang, anomenats grups sanguínis (A, B, AB, 0). Depenen del grup sanguini en el que pertany podrà donar a unes persones o a d’altres. A més a més també influeix l’antigen Rh, és a dir, si és positiu o negatiu. Per exemple, una persona A- només podrà rebre de A- i O-, on aquest últim és el considerat donant universal.

compatibilitats sang

Tothom pot donar sang?

Hi ha una sèrie de requisits que s’han de complir per poder ser donador de sang:

  • Si tens entre 18 i 70 anys, peses més de 50kg i et trobes de salut.
  • Encara que hagis patit hepatitis abans dels 12 anys
  • No cal estar en dejú
  • Encara que tinguis el colesterol elevat
  • No passa res si pren algun dels medicaments més freqüents

Les dones poden donar sang com a màxim 3 cops a l’any, i els homes un màxim de 4 cops a l’any. Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos. Abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el seu nivell d’hemoglobina.

 

Vull donar sang, què haig de fer?

La primera vegada que vagis a donar sang has de portar un document d’identitat i si ja t’has registrat n’hi ha prou amb el carnet de donant. Tot seguit es dur a terme un qüestionari sobre els teus hàbits de vida i la teva salut i, finalment, si compleixes els requisits anteriors i juntament amb el metge, es valorarà si pot donar sang o no.

donante

Des de la Farmàcia us podem donar una sèrie de consells per després de donar sang:

  • Mínim 2 hores després no retirar-se la tireta.
  • No facis grans esforços físics durant les 24h després de la donació, sobretot en el braç punxat
  • No prenguis begudes alcohòliques ni fumis durant les 2 hores següents a la donació
  • Beu molt líquid durant les 24-48 hores després de la donació
  • Estigues en llocs ventilats i frescos

Entra AQUÍ, i podràs consultar els estats de les reserves de sang i obtenir molta més informació.

Així que no ho dubteu si compliu els requisits per ser donants! A més a més la donació és un acte segur i no és dolorós. Una donació pot salvar 3 vides!

 

Cristina Climent (Estudiant de Farmàcia)