Sovint, a l’estiu tenim problemes a l’oïda, ja que anem molt a la piscina i la platja i també perquè a l’estar fora de casa no tenim tanta cura de les nostres orelles.
Has tingut algun tap de cera o otitis?
Començarem pel cerumen. Què és? Doncs es tracta d’un conjunt de secrecions sebàcies dels conductes auditius que ens serveixen per protegir les orelles del elements externs. El problema ve quan aquesta cera s’acumula i notem que perdem agudesa auditiva, ja que el cerumen en excés bloqueja el conducte auditiu.
En aquest cas haurem d’anar molt en compte i no utilitzar bastonets per netejar-nos les orelles ja que podem fer petites ferides al conducte auditiu i provocar una infecció. Per netejar les orelles és suficient amb l’aigua de la dutxa i eixugar-nos-les amb una tovallola suaument. No introduir-hi ni sabó ni alcohol! Si no, també hi ha productes al mercat destinats a la neteja de l’orella que són segurs per utilitzar-los habitualment.
Tot i així, si tenim un tap el podem eliminar amb gotes específiques per l’oïda. Aquestes gotes s’utilitzen durant aproximadament una setmana, tres cops al dia i serveixen per estovar el tap i així poder-lo extreure. No hem d’introduir-hi cotó sec després de posar-nos les gotes ja que absorbeix el producte, si volem podem fer-ho però mullant el cotó amb les gotes òtiques.
Un altre dels problemes més freqüents en aquesta època és la otitis, aquesta és la infecció de l’oïda, en aquesta època la més comuna és la que es produeix després d’exposicions llargues a l’aigua. El que notem és mal d’orella, també ens pot sortir pus i, fins i tot, podem tenir febre. La otitis és una infecció que hem de curar bé si no volem tenir problemes d’oïda més endavant.
Com a prevenció el que hem de fer és eixugar-nos bé les orelles amb una tovallola al sortir de la platja o la piscina. Si ens queda una mica d’aigua intentarem treure-la. Com?
- Intentem fer el buit a l’orella amb el nostre dit, movent-lo de forma circular i cap amunt.
- Ho podem fer també per pressió: agafem aire, tanquem la boca, ens tapem el nas i intentem treure aire, com si volguéssim bufar. Això es coneix com la maniobra de Valsalva.
- Podem fer salts sobre una cama i amb el cap inclinat cap al costat on tenim l’aigua.
- Mossegant xiclet.
Si tot i així l’aigua no marxa, pots venir a la farmàcia i et donarem unes gotes d’alcohol boricat.
Núria Barceló (farmacèutica)