Anticoncepció d’emergència: quan i com?

Categories:

Avui parlem sobre els anticonceptius d’emergència o, popularment conegut com ”píndola del dia de després”.

L’anticonceptiu d’emergència és un mètode per prevenir l’embaràs.  Hi ha dos tipus diferents d’anticonceptius d’emergència:

  • Levonorgestrel:  inhibeix l’ovulació i, a més a més, produeix una disminució de la fecundació. Això passa perquè provoca un espessament del moc cervical, provocant una alteració del transport dels espermatozous i del òvul. Per altre banda, inhibeix la implantació de l’embrió en l’endometri de la dona.
  • Acetat d’Ulipristal: provoca un retard en l’ovulació, fent que l’espermatozoide no trobi l’òvul i per tant que no es formi la fecundació.

cuanto-dura-un-espermatozoide-vivo

Aquests dos s’utilitzen, tal com diu el seu nom, només en casos d’emergència. Els dos anticonceptius s’han de prendre el més aviat possible però hem de saber que les píndoles que porten levonogestrel tenen un marge de 72 hores (3 dies) mentre que les d’acetat d’ulipristal el marge és de 120 hores (5 dies) després del coit; encara que s’ha de tenir en compte que com més passa el temps menys efectivitat tenen. Es poden prendre amb o sense aliments sense cap tipus de problema. També hem de saber que aquestes píndoles no protegeixen contra una infecció pel VIH (SIDA) ni per altres malalties de transmissió sexual.

Els casos més freqüents en els s’utilitzen els anticonceptius d’emergència són:

  • Quan no s’utilitzen mètodes anticonceptius o aquests es trenquen o es mouen
  • Quan una dona s’oblida de prendre les pastilles anticonceptives

No s’han de prendre de forma regular com a mètode anticonceptiu, només en casos excepcionals!

metodosanticonceptivos

No tothom pot prendre aquests anticonceptius, per això és important informar al teu farmacèutic/a de:

  • Si es pateix una malaltia hepàtica.
  • Si té asma greu.
  • Si es pren algun medicament pel tractament de l’epilèpsia, del SIDA o d’alguna infecció bacteriana específica.
  • Si es prenen remeis amb plantes medicinals com l’Herba de Sant Joan.

I un cop que hem pres la píndola, què passa?

Són unes píndoles que poden provocar alguns efectes adversos com per exemple: nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea, cefalees i mareigs, fatiga i malestar general, entre d’altres. Hem de tenir en compte que si es vomita durant les 3 hores després de prendre l’anticonceptiu d’emergència s’haurà de tornar a la Farmàcia per prendre’s un altre.

Si és una dona que ja utilitza anticonceptius hormonals, hem de saber que al prendre’s un d’emergència pot fer que es redueixi de forma temporal la seva eficàcia. En aquests casos després de prendre’s un anticonceptiu d’emergència sempre s’haurà d’utilitzar un preservatiu fins la pròxima menstruació. La menstruació sol aparèixer de forma normal després de prendre’s la píndola, en el dia previst, però, sempre hi ha casos en que dones poden tenir la menstruació més tard o abans. En aquest últim cas, s’haurà de consultar al metge.

 

Per a qualsevol dubte veniu a Farmàcia Costa Mirabell! Que tingueu un bon cap de setmana!!

 

Cristina Climent (estudiant de Farmàcia) i Núria Barceló (Farmacèutica)

 


Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i amb finalitats analítiques. Conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes que podràs acceptar o no quan hi accedeixis. En fer clic al botó Acceptar, acceptes l'ús d'aquestes tecnologies i el tractament de les teves dades per a aquests propòsits.   
Privacidad