La importància de la Salut Bucodental

Tenir una boca saludable és essencial i molt important, ja que és per on passen els aliments que ens nodreixen. Per això és important tenir una bona cura i neteja de dents i genives, i així poder mantenir-les fortes durant molts anys.

Ara bé, si no mantenim una bona salut bucodental poden aparèixer malalties com:

 • Càries dental: són perforacions a les dents causades per bacteris. Aquests utilitzen els sucres dels aliments per produir un àcid que acaba danyant la dent. Les càries generalment no són doloroses, tret que siguin molt grans i afectin al nervi. Ara bé si pateixes símptomes és molt comú que sigui després de consumir begudes o aliments dolços, freds o calents.
 • Periodontitis: és una malaltia que afecta a les genives, on aquestes al inici comencen a sagnar, fet que s’anomena gingivitis, que si no es tracta a temps acabarà desenvolupant la periodontitis. Aquesta malaltia actua contra l’os que subjecta les dents. Això fa que les dents s’afluixin fins al final caure. És la principal causa de la caiguda de dents en adults, ja que aquest trastorn no és comú en nens petits però pot anar incrementant en l’adolescència per l’acumulació de placa. Aquesta acumulació pot fer que la geniva s’inflami i que es formin bosses entre la geniva i la dent, fent que s’acumuli més placa al interior i causant una destrucció òssia.

caries-clinica-vilanova-salut-bucodental

A part d’aquestes malalties també poden aparèixer altres símptomes que poden indicar la falta de neteja o de benestar bucal. Aquests són:

 • Sagnat o dolor a les genives
 • Boca seca
 • Mal alè
 • Dolor mandibular
 • Sensibilitat dental

Per aquests símptomes a la Farmàcia disposem d’una gran varietat de col·lutoris específics per a cada.

Ara bé, hem de tenir en compte que el més important és prevenir, per tant hem de seguir els següents passos:

 • Fer revisions periòdiques: així es pot tenir un control del conjunt de la boca i, si fos el cas, detectar a temps alguna malaltia.
 • Fer neteges professionals, com a mínim un cop a l’any. Així s’elimina la placa bacteriana i es fa una neteja profunda.
 • Raspallar les dents: és la base de la salut bucodental. S’ha de fer 3 cops al dia durant 2 minuts.
 • Tenir uns hàbits saludables, per així poder reduir l’aparició de malalties bucodentals. Per fer-ho s’ha d’evitar el tabac, l’alcohol i reduir el consum de aliments i begudes riques en sucre.

 

Però sabem com ens hem de raspallar les dents? Seguiu els nostres consells:

 1. Raspallar totes les dents per la cara externa, és a dir, la que es veu, sempre des de la geniva cap a la dent.
 2. Raspallar la superfície trituradora, és a dir, les dents que s’usen per mastegar, movent el raspall horitzontalment.
 3. Subjectar el mànec del raspall verticalment per així raspallar la cara interna de la dent, també des de la geniva cap a la dent.
 4. No oblidar-se de raspallar-se la llengua, ja que conté la majoria de bacteris.
 5. Després de 2 minuts glopejar amb una mica d’aigua.

grafic_dents

És important que la pasti contingui fluor, ja que fa que l’esmalt de la dent sigui més resistent i així prevé la càries. Pel que fa a la mida del dentifrici, amb la mida similar a la d’un pèsol n’és suficient.

 

Per últim, per fer una neteja completa, la podem complementar amb fil dental o raspalls interdentals i un col·lutori sense alcohol.

 

Per a qualsevol dubte consulta’ns a Farmàcia Costa Miralbell. Bon cap de setmana!!

 

Cristina Climent (Estudiant de Farmàcia)