Durant els últims dies en un Hospital i en una escola de Reus es van produir brots de sarna prou importants que ha afectat a varies persones. Sabem què és la sarna?
La sarna és una malaltia de la pell i el seu principal símptoma és la picor. Aquest quadre infecciós és causat per un àcar microscòpic anomenat Sarcoptes scabei. Aquest àcar pot parasitar a qualsevol persona de manera ràpida i es pot contagiar molt fàcilment, sobretot en contacte directe amb la pell d’altres persones infectades, és per això, que també es considera una infecció de transmissió sexual. A més a més, compartir roba, tovalloles… afavoreixen la disseminació del paràsit.
Els brots de sarna solen apareixen en llocs freqüentats, és a dir, on hi ha molta gent com per exemple hospitals, escoles, geriàtrics…
I quins símptomes podem patir? els signes i símptomes no sempre són fàcils de veure o es poden confondre amb altres malalties. Els signes més freqüents són:
- Apareix una irritació o erupció en una zona localitzada de la pell causada per la picada del paràsit.
- Molta picor, sobretot durant la nit que és el moment on el paràsit està més actiu.
- A causa del rascat poden aparèixer ferides o llagues.
- Poden sorgir petites elevacions a la pell causades pels solcs que formen els àcars.
Els llocs més freqüents on pot aparèixer l’erupció de la sarna són: entre els dits, en plecs, en l’àrea púbica o inguinal, al voltant de la cintura, entre d’altres.
Els símptomes poden desaparèixer sols, però això no significa que la infecció s’hagi curat. Per tant, s’ha de fer un tractament per acabar amb la sarna.
Aquest tractament ha de ser consultat prèviament amb el metge, que serà qui confirmi la infecció pel paràsit observant microscòpicament l’erupció. El tractament sol estar format per locions o cremes que s’apliquen durant un període de temps marcat. Es recomana que tota la família o persones que hagin estat en contacte amb el pacient també facin el tractament per prevenció.
Una dels mites en el que no hem de creure és que un gos amb sarna ens pugui contagiar, ja que el paràsit que infecta al gos no és el mateix que en el cas dels humans.
També hem de recordar que s’ha de rentar la roba, les tovalloles i els llençols ja que els paràsits es poden quedar en els teixits. Fer-ho a la rentadora a 60ºC i amb o sense acaricida i aspirar bé el terra i els mobles.
Per a qualsevol dubte veniu a Farmàcia Costa Miralbell! Que tingueu un bon cap de setmana!!!
Núria Barceló (farmacèutica) i Cristina Climent (estudiant de Farmàcia)