Aliments de temporada per gaudir de la tardor

El canvi horari a la tardor fa que les hores disminueixin i, això, unit juntament amb la baixada de temperatures i l’estrès de la rutina fa que moltes persones pateixin astènia de tardor. I què és això?

La astènia de tardor és un conjunt de diferents signes i símptomes com: el cansament, sensació de tristor, apatia, abatiment, falta de concentració o dificultat per dormir…

Per poder-la combatre és molt important fer una mica d’exercici, descansar adequadament i sobretot tenir una bona alimentació i, aprofitant que estem a la tardor, us aconsellarem alguns aliments de tardor que més us ajudaran a combatre l’astènia.

Aliments de temporada com les carbasses, moniatos, pastanagues, mandarines o taronges tenen moltes propietats beneficioses en comú. Tots aquests tenen aquest color taronja característic gràcies a la presència de carotenoides, uns pigments amb efectes antioxidants que ajuden al nostre cos a protegir les cèl·lules, els teixits i els òrgans contra els radicals lliures. A més a més, són font de vitamines A, C, E i àcid fòlic, i rics en minerals com el potassi, el fòsfor i el magnesi.

Un altre aliment estrella de la tardor són les castanyes, i més ara que s’apropa la castanyada. La castanya destaca pel seu alt contingut en hidrats de carboni, en àcid fòlic i vitamines antioxidants com la E i la B3, i en minerals com el potassi.

Tots aquests aliments t’aportaran un alt benefici per la salut i són útils per passar una bona tardor.

Alguns dels beneficis són:

  • Redueixen el risc de patir malalties del cor, degeneratives, càncer… gràcies a les propietats antiinflamatòries i antioxidants.
  • Ajuden a perdre pes (excepte el moniato), ja que tenen un alt poder saciant.
  • Degut al seu alt contingut en fibra ajuden a regular el trànsit intestinal.
  • Reforcen les nostres defenses gràcies a la Vitamina C, present sobretot a les taronges i mandarines.
  • Ens ajuden a tenir bona cura de la vista, gràcies a la Vitamina A, present sobretot en les pastanagues.
  • Les castanyes contenen àcid fòlic, que és molt recomanable durant l’embaràs. A més a més les castanyes tenen la propietat de nodrir els ronyons, és a dir, actuen escalfant i propiciant la seva activació i, per tant, és molt recomanable en persones que pateixen retenció de líquids i dolor lumbar.

Tot i així si et notes cansat i no tens prou amb una bona alimentació a la Farmàcia et podem recomanar un complement alimentós, a base de Vitamina C. Aquest complement t’ajudarà a mantenir un funcionament normal del sistema immunitari, a més de contribuir a la protecció de les cèl·lules davant el dany oxidatiu i disminuir  el cansament i la fatiga.

 

Per a qualsevol dubte veniu a la Farmàcia Costa Miralbell. Que tingueu una bona castanyada!!!

 

Cristina Climent (Estudiant de Farmàcia)