Tinc la pell atòpica, què puc fer?

Categories:

Una part de la població pateix de pell atòpica i cada cop és més freqüent trobar-se amb aquests casos, ja sigui per l’arribada del fred, la contaminació, l’ambient… En els últims 30 anys s’ha produït un increment del doble i el triple de casos d’aquesta malaltia.

Què és la dermatitis atòpica?

La dermatitis atòpica és una malaltia crònica de la pell que afecta sobretot a nens, encara que pot continuar present durant l’edat adulta. Es presenta com un conjunt de lesions cutànies que es manifesten en forma de:

  • Pell seca amb descamació
  • Ferides
  • Crostes

La malaltia la causa l’acció de substàncies irritants i al·lergògenes que afecten el sistema immunitari. Però s’ha de tenir en compte que el seu desenvolupament té un clar component genètic, ja que s’ha demostrar que si dos persones amb la pell atòpica tenen un fill, aquest tindrà un 70% de risc de desenvolupar la malaltia. La dermatitis atòpica es pot presentar en zones del cos com la cara, el cuir cabellut, les orelles, les palmes de les mans, els colzes i els genolls.

dermatitis-atopica-bebe-c_0

 

El seu símptoma principal és la pruïja o el picor intens, que causa una molèstia constant. Altres símptomes característics de la dermatitis atòpica són: la sequedat i l’enrogiment de la pell, amb presència d’èczemes que apareixen i desapareixen o bé es tornen crònics.

La pell atòpica té una manca dels factors hidratants naturals de la pell com per exemple els aminoàcids i, a més a més, la formació de lípids de barrera és imperfecta. Tot això fa que la barrera cutània sigui dèbil fent que les capes inferiors de la pell siguin propenses a patir infeccions molt fàcilment pel simple acte de rascar-se la pell amb les ungles.

que-es-el-eccema-atopico-barrera-cutanea

Els propis símptomes de la dermatitis atòpica també són factors desencadenants que agreugen la malaltia, ja que com la pell està seca i pica el que provoca és un augment del rascat i, al rascar-se, s’altera la funció de barrera de la pell.

Sin título

El tractament per a la dermatitis atòpica va dirigit per tractar i tallar els brots aguts i per prevenir l’aparició dels símptomes.

  1.  Mantenir una bona hidratació de la pell. Es pot aconseguir a base d’aplicar-se diàriament cremes hidratants.
  2. Reduir els desencadenants de la picor, com per exemple la calor o el fred exagerats, la roba irritant o qualsevol altre estímul que augmenti el malestar. Molts cops es poden prescriure antihistamínics per ajudar a controlar aquesta picor.
  3. Reduir i tractar els èczemes amb corticoides tòpics, per aconseguir la remissió de les lesions, o fins i tot, en casos més greus, antibiòtics per evitar sobreinfeccions.

S’han de tenir en compte una sèrie de consells alhora de tractar la dermatitis atòpica.

  • L’excés d’aigua i sabó pot ser perjudicial, però també ho és la falta d’higiene. Per tant es preferible fer dutxes curtes de no més de 10 minuts, amb un gel de pH àcid i amb aigua no excessivament calenta ja que pot ser irritant.
  • A continuació es pot aplicar una crema emol·lient per tot el cos, però sobretot en les zones amb lesions cutànies, on aquesta aportarà hidratació.
  • Hem de tenir les ungles ben tallades per evitar estendre la infecció al rascar-nos.
  • Per últim, hem de vigilar amb alguns aliments rics en histamina com els fruits secs o els crustacis, ja que en quantitats considerables o en persones molt sensibles poden augmentar la picor.

A la Farmàcia us recomanem la Gamma Atoderm de Bioderma on podreu trobar una crema hidratant i un gel de bany que s’adequa al grau de pell atòpica de cadascú.

img_2019.jpg

Per qualsevol dubte consulteu-nos a Farmàcia Costa Miralbell. Que tingueu un bon cap de setmana!!!

 

Cristina Climent (Estudiant de Farmàcia) i Celia García (Farmacèutica)


Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i amb finalitats analítiques. Conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes que podràs acceptar o no quan hi accedeixis. En fer clic al botó Acceptar, acceptes l'ús d'aquestes tecnologies i el tractament de les teves dades per a aquests propòsits.   
Privacidad