Ara que s’acosta el final d’any és un bon moment per fer neteja i així començar bé el 2018. És per això que podem revisar la nostra farmaciola i llençar els medicaments caducats.
Cada medicament que comprem conté la seva data de caducitat, però per a què serveix?
La data de caducitat dels medicaments és un indicador a l’hora de decidir si el fàrmac tindrà un ús segur i si funcionarà tal com s’espera, és a dir, tindrà l’efecte farmacològic esperat. La data es pot trobar a la caixa, envàs, recipient o etiquetat de cada medicament.
Aquesta data es decideix mitjançant uns estudis que es realitzen al fabricar-se el medicament. Els estudis mesuren el grau d’estabilitat de cada fàrmac. I com es determina la data?
La data de caducitat serà la durada del estudi, és a dir, si el fàrmac durant l’estudi es mesura que té una estabilitat de 24 mesos, la caducitat durarà aquest temps.
La data es sol expressar en format mes/any. Per això pot sorgir el dubte de en quin dia del mes caduca. Els fàrmacs caduquen l’últim dia del mes indicat en la data de caducitat. Per exemple si caduca el Maig del 2017, es podrà prendre fins el 31 de maig.
Quin és el risc que patim al prendre un medicament caducat?
Si consumim un medicament caducat pot ser perillós per a la salut, ja que el fàrmac pot no actuar de la mateixa manera i, per tant, no es pot garantir la seva eficàcia. A més a més, es poden crear impureses en el medicament que augmentin el risc per al pacient.
Per tant què podem fer amb els medicaments caducats o que ja no necessitem?
Hem de tenir en compte que els medicaments s’han de llençar al Punt SIGRE de la Farmàcia, és a dir, NO es poden llençar a les escombraries. En el punt SIGRE es pot portar:
- Medicaments caducats
- Medicaments que ja no necessitem
- Caixes de medicaments
- Envasos buits o amb restes
Però també s’ha de saber què NO es pot dipositar al punt SIGRE:
- Agulles
- Termòmetres
- Gases
- Productes químics
- Radiografies
- Piles
Portant els medicaments caducats al Punt SIGRE de la farmàcia garantirem un bon reciclatge d’aquests, ja que són un tipus de residus especials que se’ls hi ha de fer un tractament mediambiental adequat.
A continuació us donarem uns consells per evitar tenir medicaments caducats a casa:
- Es convenient revisar el contingut de la farmaciola cada 6 mesos.
- Al comprar el medicament, és recomanable senyalar la data de caducitat amb un color vistós per així veure-la amb mes claredat.
- No utilitzar un medicament si aquest a caducat.
- No tirar els fàrmacs caducats per desaigües o a les escombraries. S’han de portar sempre al punt SIGRE.
- Llença els fàrmacs que han sobrat de tractaments que ja hagin finalitzat.
Si teniu qualsevol dubte veniu a Farmàcia Costa Miralbell!
Que tingueu unes Bones festes i un feliç dissabte!!!
Cristina Climent (Estudiant de Farmàcia)