Consells per mantenir una bona salut íntima.

Categories:

La zona íntima femenina té unes característiques diferents pel que fa a les altres zones del cos, per això ha de tenir una cura i una higiene especials. Mantenir una bona higiene íntima és important per tal de prevenir malestar i/o infeccions.

La flora bacteriana de la vagina està formada per lactobacils que constitueixen una barrera protectora en front dels agents patògens. Aquests bacteris protectors fan que el pH d’aquesta zona sigui diferent a la resta, a més a més va variant en les diferents etapes de la vida, i és per això que en cada etapa s’han d’utilitzar diferents productes d’higiene íntima. Durant l’època fèrtil i l’embaràs el pH íntim és àcid (3,5-4,4) i en la menopausa és neutre (7), com en la infància.

Consells per una bona higiene íntima:

  • Utilitzar productes d’higiene que continguin agents netejadors amb un pH adequat a la zona vaginal durant cada etapa determinada, que siguin hipoal·lergènics i sense sabó.fotoblog
  • Intentar no utilitzar desodorants íntims ni fer-se dutxes vaginals (tret a una indicació mèdica) ja que poden irritar la zona i poden eliminar microorganismes protectors.
  • No utilitzar esponges ni res que s’assembli ja que aquests objectes poden ser un niu de gèrmens.
  • És important canviar-se de roba interior a diari, i que aquesta sigui de cotó per a facilitar la transpiració. A més a més s’ha d’evitar portar pantalons mot ajustats per així no crear un ambient humit.
  • Durant la menstruació és important canviar amb freqüència les compreses i els tampons, cada 4-6 hores.
  • Mantenir sempre ben neta la zona genital abans i després d’una relació sexual.
  • Netejar sempre la zona perineal d’endavant cap enrere per no arrossegar gèrmens desde l’anus cap a la vulva.
  • Visitar el ginecòleg 1 cop al any per fer una revisió.

Les infeccions vaginals són un dels motius de més consulta a la farmàcia i al metge, aquestes poden tenir diferents causes com una higiene deficient o excessiva, canvis hormonals, després de mantenir relacions sexuals, la utilització d’alguns antibiòtics, etc.

La infecció més freqüent és la vaginosis bacteriana, que afecta a un 30-40% de les dones sexualment actives. La seva principal característica és un augment del flux vaginal, que es torna més blanquinós, lletós i amb un olor molt desagradable.

Un dels problemes amb més recurrència és la candidiasi vaginal, produïda per una proliferació del fong Candida albicans.  Per combatre aquesta infecció s’utilitza el clotrimazol (Gine-Canestén) tant en òvuls com en crema. Per tal d’utilitzar-lo correctament us donem una sèrie de recomanacions:

  • L’administració és preferible abans d’anar a dormir.
  • No tenir relacions sexuals durant el tractament. Si es tenen relacions canviar a un mètode anticonceptiu que no sigui diafragma o preservatius (ja que contenen làtex i aquest fàrmac el pot deteriorar).
  • No interrompre el tractament.
  • Abans de l’aplicació del producte rentar-se bé les mans.

 

Si tens alguna pregunta no dubtis en consultar-nos-la a Farmàcia Costa Miralbell.

Cristina Climent (estudiant de farmàcia) i Núria Barceló (farmacèutica).

 

 

 

 


Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i amb finalitats analítiques. Conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes que podràs acceptar o no quan hi accedeixis. En fer clic al botó Acceptar, acceptes l'ús d'aquestes tecnologies i el tractament de les teves dades per a aquests propòsits.   
Privacidad